Så lyfter du din årsredovisning

Jenny Hermansson
Jenny Hermansson
PR & investor relations

De bästa årsredovisningarna är de som är intressanta att läsa och fångar läsarens uppmärksamhet.

Vad är det som gör att en del lyckas så bra och andra sämre? Hur kommer det sig att vissa årsredovisningar placerar sig högt i rankingar och tävlingar år efter år?

Här är några tankar och tips:

Innan arbetet påbörjas, lär er av förra årets produktion. Vad var bra och vad gick sämre? Vad kan förbättras? Inspireras av andra årsredovisningar, titta inte bara på direkta konkurrenter utan även på bolag inom hela andra branscher. Prata också med medarbetare från olika delar av verksamheten. Vad har präglat året som gick? Efter detta förarbete så finns det en bra grund för att sätta strategierna för årets årsredovisning.

1. Ett pedagogiskt läsarperspektiv

Strukturen i en årsredovisning är relativt homogen jämfört mellan olika bolag. Det börjar med introavsnitt, följt av strategidel, VD-ord, projekt, marknad, medarbetare och hållbarhetsavsnitt.  Men det som ofta skiljer en mer lättillgänglig text från en svårare och mer otillgänglig har mycket med pedagogik att göra. Det är lätt att glömma bort när texterna skrivs att läsaren inte är så insatt eller kanske ens förstår företagets verksamhet. Det finns många områden som kan vara svåra att förstå jämfört med ett företag som exempelvis säljer konsumentprodukter. Avancerad teknik, olika typer att konsultverksamhet, tjänsteföretag eller läkemedelsforskning är exempel på sådana. Gå inte i fällan att beskriva allt för noga i en önskan att förklara vilken unik produkt ert företag har. Försök i stället att förenkla och ta ett utifrånperspektiv så att texten blir begriplig för den som läser.

2. Lyft fram strategierna

I finansiell kommunikation är det inte bara viktigt att beskriva sin produkt eller sitt tjänsteerbjudande. Minst lika viktigt är att beskriva företagets och ledningens förmåga att ta företaget framåt. Lägg extra vikt vid strategiavsnittet. Beskriv mål och måluppfyllelse, gärna uppdelat i olika hållpunkter. Det ska vara lätt för läsaren att förstå vart, när och hur ni är på väg.

3. Illustrera grafiskt

En bild säger mer än tusen ord är ett slitet uttryck men det är fortfarande sant! Ta hjälp av grafik för att förklara exempelvis företagets uppbyggnad, strategi, mål och måluppfyllelse. Har du en komplicerad teknisk lösning? Vill visa var i processen ni befinner er? Använd bilder och grafik för att förklara.

4. Använd en tilltalande design

De årsredovisningar som blir mest lästa är ofta de som har en tilltalande design. Designen ska locka till läsning och lyfta fram företaget och är väldigt viktig ur en kommunikationssynpunkt. Den ska hänga samman med företagets övriga kommunikationsmaterial.

5. Lägg omtanke på verksamhetsavsnittet

Ge en tydlig bild av företagets verksamhet, produkter, tjänster och marknader. Förklara vilka affärsområden och geografiska marknader som är mest betydelsefulla för bolaget. Och återigen, illustrera gärna grafiskt. I verksamhetsavsnittet ska också konkurrensfördelar beskrivas. Hur skiljer sig företagets verksamhet från konkurrenternas? Är det exempelvis unika produkter, innovation, marknadsposition eller kundrelationer?

6. Beskriv arbetet med hållbarhet

Hållbarhet är mycket viktigt att ta med. För de flesta noterade bolag är det numera också ett krav. Redovisa företagets hållbarhetsarbete och dess miljömässiga och sociala påverkan. Beskriv också mål för hållbarhetsarbetet, strategier för att nå dessa och framsteg. Ta också upp företagets arbete med styrning, etik och efterlevnad av lagar och regler, samt hur dessa frågor är integrerade i verksamheten.

7. Slutlig granskning

En årsredovisning är en stor produktion som behandlar samtliga delar i företagets verksamhet. Den tar ofta en del tid i anspråk och det kan bli många korrekturvändor. Låt ett par fräscha ögon som inte varit med i produktionsprocessen läsa hela årsredovisningen innan den finala versionen spikas. En ny läsare hittar ibland oklarheter och felaktigheter eller kan ge värdefull feedback.

Lycka till!

Kontakta Jenny om du vill veta mer om hur du kan lyfta din årsredovisning. Välkommen!

 

 

Dela det här inlägget:

Årsredovisningen – årets viktigaste kommunikationsprodukt

Publicerad: 2024-01-05
PR & investor relations
Jenny Hermansson
Jenny Hermansson
PR & investor relations

Förbered före – när media hör av sig

Publicerad: 2024-03-26
PR & investor relations
Jenny Hermansson
Jenny Hermansson
PR & investor relations

Några tips för att skriva ett engagerande och bra VD-ord

Publicerad: 2024-01-26
PR & investor relations
Jenny Hermansson
Jenny Hermansson
PR & investor relations